Cybercriminelen misbruiken maatregelen rond coronavirus
Wereldwijd wordt veel gecommuniceerd over het coronavirus. We zien dat cybercriminelen profiteren van de grote behoefte aan informatie. Ze versturen veel phishing e-mails die op het coronavirus inhaken. Op slinkse wijze probeert men uw persoonlijke, financiële of zakelijke gegevens te ontfutselen of malware op uw computer of smartphone te installeren.
Door de reikwijdte van het virus zijn er veel invalshoeken die cybercriminelen kunnen gebruiken om de inhoud en opmaak van hun e-mails geloofwaardig te laten lijken. Er zijn voorbeelden bekend waarbij logo’s van overheden, gezondheidsorganisaties, luchtvaartmaatschappijen, banken worden gekopieerd. Het is belangrijk om waakzaam te blijven als u e-mails met links of bijlagen ontvangt.
Verschillende communicatiekanalen
Voor corona-gerelateerde phishingaanvallen wordt niet alleen e-mail ingezet; we zien ook dat SMS, iMessage, WhatsApp en WeChat gebruikt worden. Deze kanalen blijken effectief voor cybercriminelen omdat de ontvangers vaak geneigd zijn snel te reageren. Door invalshoeken als reisverboden te gebruiken, kunnen criminelen heel overtuigend zijn en precies de juiste emotie raken waardoor u klikt.
Voorbeelden phishing corona
We geven u graag een aantal voorbeelden van phishing-aanvallen die inhaken op het coronavirus:
- Men doet zich voor als een overheidsinstantie die heeft geconstateerd dat u mogelijk in aanraking bent geweest met besmette personen. U wordt verzocht zich te melden en kunt een afspraak maken door een klik op de link;
- Een aankondiging van nieuwe maatregelen die u en uw collega’s direct raken. Men vraagt u om via een klik te bevestigen dat u de maatregel hebt gelezen en begrijpt;
- Een aanbieding voor een vaccin, mondkapjes of bacteriedodende zeep;
- Updates over het corona virus (bijvoorbeeld in een zip bestand);
- Een SMS met een bericht over een uitbraak in uw regio;
Waarschuwing: omruilen bankpas
Een populaire phishing e-mailvariant in Nederland vraagt u om uw betaalpas om te ruilen. Naar verluidt zou de betaalpas besmettelijk zijn door bacteriën die achterblijven op de magneetstrip. De betaalpas moet opgestuurd worden en een nieuw, vervangend exemplaar wordt opgestuurd… Trap hier niet in! ICS zal haar klanten nooit vragen om een betaalpas op te sturen (die niet is doorgeknipt).
We beseffen dat u graag informatie over het coronavirus wilt lezen, maar vragen u om extra attent te blijven.
Belangrijke signalen die duiden op phishing zijn:
- Een link naar een website die niet overeenkomt met de website van de organisatie die men pretendeert te zijn (tip: hoover over de link in de e-mail en linksonder verschijnt de echte link).
- Grammaticale fouten of slecht lopende zinnen.
- Urgentie, u moet snel reageren.
- Een verzoek om vertrouwelijke gegevens.
Klik bij twijfel niet op de link en open geen bijlagen. Als u wordt benaderd door een persoon of organisatie en u twijfelt of het echt is, controleer dan de authenticiteit van de afzender voordat u reageert.
Wat te doen met een phishingmail?
- Klik niet op links of bijlagen in de mail of sms.
- Beantwoord de mail of sms niet.
- Stuur de phishingmail door naar: valse-email@icscards.nl
- Verwijder de valse e-mail of sms.
Toch ergens op geklikt? Meld de fraude aan ons!
Lees meer over veilig omgaan met uw gegevens